
Bagietka z karkówką
Nie dodano linku do pliku.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20-25 minut
KALORIE
793 kcal
BIAŁKO
33,6 g
WĘGLOWODANY
89,9 g
TŁUSZCZE
32,5 g
ALERGENY
pszenica, gorczyca, soja
Chrupiąca bagietka, soczysta karkówka i pieczona papryka – ten przepis to zapowiedź nadchodzącej wiosny i smaku majówki! Jeśli tęsknisz za aromatem grilla, ta bagietka pozwoli Ci przenieść się myślami do ciepłych dni i pierwszych spotkań na świeżym powietrzu. To szybka, sycąca propozycja na lunch lub kolację, która zaspokoi apetyt na coś wyjątkowego. Spróbuj i poczuj klimat wiosennych przyjemności już dziś!
Składniki
- Wieprzowina, karkówka – 120 g
- Bagietka pszenna - 160 g
- Papryka czerwona – 30 g
- Sos BBQ – 20 g (1 łyżka)
- Sałata lodowa – 20 g (1 liść)
- Majonez wegański – 15 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie
1. Przygotowanie karkówki:
- Przypraw według uznania (sól, pieprz, zioła)
- Rozgrzej patelnię z olejem, smaż karkówkę na średnim ogniu z obu stron (około 10 minut) – ma być złocista i soczysta
- Pokrój paprykę w paski i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut, aż się lekko przypiecze. Możesz podsmażyć na patelni.
- Przekrój bagietkę na pół i podgrzej w piekarniku lub na suchej patelni.
- Posmaruj dolną część bagietki majonezem.
- Nałóż sałatę, plasterki karkówki, upieczoną paprykę i sos BBQ.
- Przykryj górną częścią bagietki.
- Podawaj bagietkę od razu.
Porady i wskazówki
Aby mięso było jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku, zamarynuj karkówkę w przyprawach i odrobinie oleju na kilka godzin przed smażeniem.