Dostawa tylko na terenie Zgorzelca!

Risotto dyniowe

CZAS PRZYGOTOWANIA

35-45 minut

KALORIE

274 kcal

BIAŁKO

4,8 g

WĘGLOWODANY

42,75 g

TŁUSZCZE

8,6 g

ALERGENY

Mleko (masło), Zboża zawierające gluten (ryż arborio), Siarczyny (białe wino wytrawne).
Jeśli szukasz dania, które połączy w sobie kremową konsystencję, jesienne smaki i wykwintny aromat – risotto dyniowe z suszonymi pomidorami jest idealnym wyborem! Proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne głębokiego smaku dzięki aromatycznej dyni i intensywnym suszonym pomidorom. Zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym przepisem – wystarczy chwila w kuchni, aby poczuć się jak we włoskiej trattorii. Spróbuj i zakochaj się w tym risotto już dziś! 🍁🍷

Składniki

4 porcie:
  • 125 g ryżu arborio
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g dyni hokkaido (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 0,5 sztuki cebuli białej (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1,5 ząbka czosnku (drobno posiekanego)
  • 75 g suszonych pomidorów (pokrojonych w paski)
  • 75 ml białego wina wytrawnego
  • 25 g masła
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę białą i czosnek.
  2. Wsyp suchy ryż arborio i smaż przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  3. Do ryżu wlej białe wino wytrawne i starta dynię.
  4. Gotuj ryż do momentu, aż wchłonie wino.
  5. Dodaj stopniowo bulion warzywny, cały czas mieszając ryż. Dolewaj stopniowo bulion do póki ryż będzie go wchłaniaj oraz aż ryż będzie al dente.
  6. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do risotto pod koniec gotowania.
  7. Gdy risotto dyniowe z suszonymi pomidorami jest gotowe, dodaj masło i dopraw solą i czarnym pieprzem.

Porady i wskazówki

  • Aby wzmocnić smak dyni: Przed dodaniem dyni do risotto, upiecz ją wcześniej w piekarniku z odrobiną oliwy i przyprawami. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Dla dodatkowego aromatu: Dodaj odrobinę świeżego tymianku lub szałwii na etapie smażenia cebuli i czosnku.
  • Idealna konsystencja: Pilnuj, aby risotto było kremowe, ale nie za suche. W razie potrzeby dodaj odrobinę bulionu na sam koniec gotowania.
  • Podanie z dodatkiem: Risotto świetnie smakuje z odrobiną tartego parmezanu lub drobno posiekanych świeżych ziół, takich jak natka pietruszki.
  • Dla wersji wegańskiej: Masło zastąp oliwą z oliwek lub margaryną roślinną, a bulion warzywny upewnij się, że jest w 100% roślinny.

JEŚLI TEN PRZEPIS CI SIĘ SPODOBAŁ...

Zobacz również inne

Przewijanie do góry

Centrum preferencji prywatności

Podczas odwiedzania jakiejkolwiek strony internetowej, może ona przechowywać lub pobierać informacje z przeglądarki, głównie w formie plików cookie.

 

Informacje te mogą dotyczyć użytkownika, jego preferencji lub urządzenia i są najczęściej wykorzystywane w celu zapewnienia, że witryna będzie działać tak, jak tego oczekują użytkownicy.

 

Informacje zazwyczaj nie identyfikują bezpośrednio użytkownika, ale mogą zapewnić mu bardziej spersonalizowane doświadczenie w sieci.

 

Ponieważ szanujemy prawo użytkownika do prywatności, użytkownik może zrezygnować z akceptowania niektórych rodzajów plików cookie.

 

Aby dowiedzieć się więcej i zmienić nasze ustawienia domyślne, należy kliknąć na poszczególne nagłówki kategorii.

 

Jednakże blokowanie niektórych rodzajów plików cookie może mieć wpływ na doświadczenia użytkownika związane z witryną i usługami, które możemy zaoferować.

Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji.

 

Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych.

 

Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.

ZAWSZE AKTYWNE

Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

 

Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy.

 

Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały.

 

Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.

Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej.

 

Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach.

 

Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego.

 

Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.

Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny.

 

Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie.

 

Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe.

 

Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.

MENU LUNCH BOX

Sałatka grecka z fetą

Alergeny: mleko, pszenica, gorczyca.

Sałatka azjatycka z orzechami ziemnymi i mango

Alergeny: sezam, jaja kurze, soja, orzechy.

Risotto z kurczakiem i cukinią

Alergeny: siarczany, mleko, seler.

Carbonara z dynią

Alergeny: pszenica, seler, mleko.

Sałatka z winogronem i mozzarellą

Alergeny: jaja kurze, mleko, migdały, gorczyca, pszenica.

Poniedziałek -

27.10.2025

Posiłek 1
Klopsy w sosie z suszonymi pomidorami z makaronem z cukinii
Alergeny: mleko, gorczyca, jaja kurze.
Posiłek 2
Krem z pomidorów z mascarpone i balsamico
Alergeny: seler, mleko, siarczany.
Posiłek 3
Leniwa cynamonka
Alergeny: jaja kurze, migdały, mleko, pszenica, koncentrat białek serwatkowych z mleka krowiego.
Posiłek 4
Sałatka grecka z fetą
Alergeny: mleko, orzechy, gorczyca.
Posiłek 1
Krucha szarlotka migdałowa
Alergeny: jaja kurze, migdały, mleko.
Posiłek 2
Serowy makaron bolognese
Alergeny: siarczany, mleko.
Posiłek 3
Tortilla bambusowa BBQ
Alergeny: seler, gorczyca, jaja kurze.
Posiłek 4
Sałatka azjatycka z orzechami ziemnymi i kurczakiem sezamowym
Alergeny: sezam, soja, orzechy, jaja kurze.
Posiłek 1
Ciasto dyniowe
Alergeny: jaja kurze, migdały, pszenica.
Posiłek 2
Zapiekanka cukiniowa z ricottą
Alergeny: mleko.
Posiłek 3
Sałatka z camembertem
Alergeny: mleko, sezam, orzechy.
Posiłek 4
Zupa dahl
Alergeny: seler.
Posiłek 1
Kotlety mielone z warzywami, opiekanym kalafiorem i surówką z białej kapusty
Alergeny: pszenica, jaja kurze, mleko.
Posiłek 2
Placuszki dyniowe z sosem carbonara
Alergeny: mleko, jaja kurze, łubin, seler.
Posiłek 3
Kanapki z pastą jajeczną i boczkiem
Alergeny: jaja kurze, mleko, migdały, gorczyca.
Posiłek 4
Szejk kakaowy
Alergeny: mleko, koncentrat białek serwatkowych z mleka krowiego.
Posiłek 1
Makaron cukiniowy z kawałkami kurczaka
Alergeny: mleko, soja, sezam.
Posiłek 2
Sałatka z brokułem i fetą
Alergeny: mleko, migdały, gorczyca.
Posiłek 3
Naleśniki z mięsem mielonym
Alergeny: mleko, jaja kurze.
Posiłek 4
Pudding chia z musem jagodowym i borówkami
Alergeny: koncentrat białek serwatkowych z mleka krowiego.

Poniedziałek -

27.10.2025

Posiłek 1
Klopsy w sosie z suszonymi pomidorami
Alergeny:
mleko, gorczyca.

Posiłek 2
Krem z pomidorów z orzo i mascarpone
Alergeny:
seler, mleko, pszenica.

Posiłek 3
Bananowe gofry owsiane
Alergeny:
mleko, jaja kurze, pszenica.

Posiłek 4
Sałatka grecka z fetą
Alergeny:
mleko, pszenica, gorczyca.

Posiłek 1
Murzynek z pieczoną gruszką
Alergeny:
pszenica, jaja kurze, mleko.

Posiłek 2
Serowy makaron bolognese
Alergeny:
pszenica, siarczany, mleko.

Posiłek 3
Chrupiący wrap BBQ
Alergeny:
pszenica, seler, gorczyca.

Posiłek 4
Sałatka azjatycka z orzechami ziemnymi i mango
Alergeny:
sezam, jaja kurze, soja, orzechy.

Posiłek 1
Sernik jesienny
Alergeny:
pszenica, mleko, jaja kurze.

Posiłek 2
Risotto z kurczakiem i cukinią
Alergeny:
siarczany, mleko, seler.

Posiłek 3
Sałatka z makaronem ryżowym i ananasem
Alergeny:
sezam, orzechy.

Posiłek 4
Zupa dahl
Alergeny:
seler, pszenica.

Posiłek 1
Kotlety mielone z warzywami, ziemniakami i surówką z białej kapusty
Alergeny:
pszenica, jaja kurze, mleko.

Posiłek 2
Carbonara z dynią
Alergeny:
pszenica, seler, mleko.

Posiłek 3
Kanapki z pastą jajeczną i boczkiem
Alergeny:
pszenica, jaja kurze, gorczyca.

Posiłek 4
Szejk kakaowy
Alergeny:
mleko, koncentrat białek serwatkowych z mleka krowiego.

Posiłek 1
Makaron tagliatelle z kawałkami kurczaka
Alergeny:
pszenica, mleko, soja, sezam.

Posiłek 2
Sałatka z winogronem i mozzarellą
Alergeny:
jaja kurze, mleko, migdały, gorczyca, pszenica.

Posiłek 3
Naleśniki z mięsem mielonym
Alergeny:
mleko, pszenica, jaja kurze.

Posiłek 4
Placuszki owsiane
Alergeny:
pszenica, jaja kurze, soja.

1500 kcal / 3 posiłki

85 PLN za dzień

2000 kcal / 4 posiłki

90 PLN za dzień

2500 kcal / 4 posiłki

95 PLN za dzień

3000 kcal / 4 posiłki

100 PLN za dzień

PONIEDZIAŁEK
KANAPKA
Sałata, wędlina, ser, ogórek, chleb tostowy (Kaufland piekarnia)

MUFFIN NA SŁODKO

WINOGRON
WTOREK
WRAP PEŁNOZIARNISTY
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych, sałata lodowa, ogórek, majonez, ketchup

PANCAKES

JOGURT Z OWOCAMI
ŚRODA
MINI PIZZERKA
Ser, szynka

JABŁKO (ćwiartki)

CIASTECZKA OWSIANE
CZWARTEK
KANAPKA
Pasta jajeczna, sałata dekoracyjna, rzodkiewka

RACUCH Z JABŁKIEM

ANANAS
PIĄTEK
CROISSANT
Wędlina, serek Almette, ogórek

NALEŚNIKI Z DŻEMEM

MANDARYNKA

Wybierz ilość kalorii

Ilość posiłków