Domowy burger
McChicken
– przepis na soczysty smak w zdrowym wydaniu!
Chcesz przygotować przepysznego burgera McChicken w domowej wersji?
Z tym przepisem wyczarujesz idealnie soczystego kurczaka w chrupiącej bułce, z aromatycznym sosem i świeżymi dodatkami.
Idealny na obiad lub przekąskę, którą każdy pokocha!
Składniki:
- Bułka maślana - 1 sztuka
- Mięso z piersi kurczaka - 100g
- Musztarda - 2 łyżki
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Mąka przenna - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Ser zółty - 1 plaster
- Majonez wegański - 1 łyżka
- Sałata rzymska - 1 liść
- Pomidor - 2 plastry
- Przyprawy :
- pieprz czarny - szczypta
- Czosnek staropolski - szczypta
- Mielona papryka - szczypta
Przygotowanie:
1. Przygotowanie mięsa
Mięso z piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj lub drobno posiekaj. Przełóż do miski, dodaj pieprz, czosnek, paprykę, musztardę, jajko i mąkę. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Uformuj kotlety.
2. Grillowanie bułek i kotletów
Na rozgrzanej patelni z oliwą zgrilluj połówki bułki. Następnie smaż kotlety po ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu kotleta na drugą stronę połóż plaster sera, by zdążył się rozpuścić.
3. Przygotowanie sosu
W misce wymieszaj musztardę, majonez, miód i odrobinę oliwy, aż uzyskasz gładki sos.
4. Składanie burgera
Na dolnej połówce ciepłej bułki rozsmaruj sos, dodaj liść sałaty, kotleta z serem oraz plastry pomidora. Całość przykryj drugą połówką bułki.
SMACZNEGO
Twój domowy burger McChicken jest gotowy do podania – chrupiący, soczysty i pełen smaku.
- Bułka maślana - 1 sztuka
- Mięso z piersi kurczaka - 100g
- Musztarda - 2 łyżki
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Mąka przenna - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Ser zółty - 1 plaster
- Majonez wegański - 1 łyżka
- Sałata rzymska - 1 liść
- Pomidor - 2 plastry